فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
سال هفدهم شماره 7 (پیاپی 114، مهر1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/09
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سخن سردبیر
  • محسن رضاییان صفحات 595-596
    برای اندازه گیری کارآیی یک دارو، واکسن، برنامه ی بهداشت عمومی و یا هر متغیر دیگری از این دست، مطالعات مداخله ای (Interventional Studies) بهترین گزینه هستند. در مطالعات مداخله ای که از آنها ممکن است به مطالعات تجربی (Experimental Studies) یا کارآزمایی (Trial) نیز یاد شود، به طور معمول افراد شرکت کننده به صورت تصادفی به دو گروه یا بازو (Arm) تقسیم می شوند [1].
    تقسیم تصادفی وجه کلیدی مطالعات مداخله ای است و تضمین کننده این نکته حیاتی است که احتمالا دو گروه از نظر متغیرهای شناخته شده و یا ناشناخته همسان می باشند. این قبیل متغیرها که از آنها به عنوان متغیرهای مخدوش کننده (Confounding Variables) هم نام می برند، ممکن است نقش به سزایی بر روی میزان تاثیر مداخله بر پیامد داشته باشند. بنابراین، توزیع یکسان آنها در دو گروه با عمل تقسیم تصادفی، تا اندازه بسیار زیادی از چنین تاثیرات ناخواسته ای خواهد کاست [2].
    مطالعات مداخله ای که بر روی انسان و جوامع انسانی به عمل می آیند را بهتر است با همان نام کارآزمایی مورد خطاب قرار داد، چرا که مطالعات تجربی معمولا به مطالعات مداخله ای اطلاق می گردند که بر روی حیوانات آزمایشگاهی به عمل می آیند [3]. هم چنین، ضروری است که در مطالعات کارآزمایی و برای هر دو گروه تحت مطالعه، تمام متغیرهای مهم شناخته شده ی مورد نظر قبل از انجام مداخله (Pre-intervention) جمع آوری و مقایسه می گردد. با انجام چنین کاری محققان می توانند نشان دهند که تا چه اندازه دو گروه تحت مطالعه از نظر این متغیرها با هم یکسان هستند.
    سپس گروه مداخله تحت تاثیر مداخله جدید و گروه کنترل تحت تاثیر مداخله ی قدیمی یا پلاسیبو (Placebo) قرار گرفته و هر دو گروه برای مدت مشخص شده در پروتکل مطالعه تحت پیگیری (Follow up) خواهند بود. پس از پایان مداخله، پیامد مورد نظر در هر دو گروه اندازه گیری و مقایسه خواهد شد. در صورتی که پیامد تحت مطالعه، در گروه مداخله بهتر از گروه کنترل بوده و این تفاوت از نظر آماری معنادار باشد، آن گاه می توان نتیجه گرفت که مداخله مورد نظر از مداخله قبلی یا پلاسیبو بهتر عمل می کند.
    علاوه بر تقسیم تصادفی، اگر شرکت کنندگان از نوع مداخله دریافتی بی اطلاع باشند، مطالعه یک سوکور (Single-blind) قلمداد می گردد. اگرچنانچه علاوه بر شرکت کنندگان، بتوان کسانی که پیامد را مورد مطالعه قرار می دهند را نیز از وضعیت مداخله دریافتی دو گروه بی اطلاع نگاه داشت، مطالعه دوسوکور (Double-blind) نام می گیرد. و اگر علاوه بر بیماران و ارزیابان پیامد، تجزیه و تحلیل کنندگان آماری نیز از وضعیت مداخله دریافتی دو گروه بی اطلاع باشند، مطالعه سه سوکور (Triple-blind) قلمداد گردیده که در این حالت، بهتر از سایر موارد می توان به نتایج به دست آمده از یک مداخله اعتماد نمود [1].
    انتخاب تعداد نمونه کافی و اخذ رضایت کتبی از شرکت کنندگان همراه با دریافت تاییدیه کمیته اخلاق و ثبت کارآزمایی در یک مرکز ثبت کارآزمایی های بالینی از اصول بسیار مهم در انجام مطالعات مداخله ای بر روی انسان است که به برگزاری هر چه صحیح تر کارآزمایی کمک های شایان توجهی خواهد نمود. با این وجود، ذکر این نکته ضروری است که در برخی از مطالعات نظیر مطالعه کارآیی برخی برنامه های بهداشت عمومی، نمی توان شرکت کنندگان را به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم کرد [4]. در این حالت، به نوع مطالعه انجام شده، مطالعه نیمه تجربی (Quasi-experimental Study) اطلاق گردیده که به خصوصیات مهم این قبیل مطالعات در سخن سردبیری شماره آینده خواهیم پرداخت.
  • رقیه خاکپای ، زهرا حیدرزاده ، فاطمه خاکپای صفحات 597-610
    زمینه و هدف
    از آنجایی که تزریق 17 بتا-استرادیول به هسته پاراژیگانتوسلولاریس جانبی (LPGi) موجب بی دردی می شود و احتمال دارد که این بی دردی به وسیله گیرنده های استروژنی وساطت شود، لذا در این پژوهش نقش گیرنده های استروژنی (هنگام تحریک توسط داروی 17بتا-استرادیول) این هسته در تعدیل درد القاء شده توسط فرمالین، در طی فاز استروس در موش های صحرایی ماده بررسی شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، 48 سر موش های صحرایی ماده نژاد ویستار (270-200 گرم) به طور تصادفی به 8 گروه تقسیم شدند که شامل گروه کنترل، Sham، نرمال سالین (حلال 17 بتا-استرادیول) ، DMSO (حلال ICI182, 780) ، 17 بتا-استرادیول، آنتاگونیست گیرنده های استروژنی (ICI182, 780, 15&50 nmol) و ICI182, 780/17 بتا-استرادیول بود. با ورود حیوان به فاز استروس، داروها به هسته پاراژیگانتوسلولاریس جانبی (LPGi) تزریق شد؛ پس از 15 دقیقه، 50 میکرولیتر از محلول فرمالین %5 به پنجه پای چپ حیوان تزریق شد و سپس رفتار تکان دادن پای ملتهب ناشی از تزریق فرمالین به مدت یک ساعت بررسی شد. داده ها با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی Tukey تجزیه و تحلیل تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که طی فاز استروس، تیمار هسته LPGi با 17بتا-استرادیول، رفتار تکان دادن پای ملتهب را در هر دو فاز آزمون فرمالین به طور معنی داری کاهش می دهد (001/0p<). پیش تیمار هسته LPGi با ICI182, 780 از اثر ضد دردی ناشی از 17بتا-استرادیول جلوگیری کرد (001/0p<).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه، می توان پیشنهاد کرد که تزریق 17بتا-استرادیول به هسته LPGi در فاز استروس بی دردی قوی در موش های ماده القاء می کند که ممکن است به وسیله گیرنده های استروژنی میانجی گری شود.
    کلیدواژگان: 17بتا-استرادیول، فاز استروس، ICI182، 780، تعدیل درد، هسته پاراژیگانتوسلولاریس جانبی، موش صحرایی ماده
  • معصومه حسینی ، پریسا فتح الله زاده صفحات 611-624
    زمینه و هدف
    فعالیت بدنی با تاثیر بر هورمون آیریزین سبب تغییر ساختار بافت چربی سفید و تبدیل آن به چربی قهوه ای می شود که می تواند مشکلات مربوط به چاقی را کاهش دهد. هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر تمرین تناوبی با شدت بالا و مصرف ویتامینE برسطوح آیریزین و بیان ژن FNDC5 (fibronectin type III domain containing 5) در موش های صحرایی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی32 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار (200-150 گرم) به طور تصادفی به 4 گروه (کنترل، مکمل، تمرین، تمرین+مکمل) تقسیم شدند. برنامه تمرینی شامل هشت هفته، هفته ای پنج جلسه، هر جلسه 15 دقیقه شامل 5 دقیقه تمرین برای گرم کردن، 4 دقیقه تناوب شدید، 2 دقیقه تناوب بازیافت و 3 دقیقه سرد کردن بود. مقدار 100 میلی گرم بر کیلوگرم ویتامین E در گروه های مکمل به مدت 8 هفته، سه بار در هفته به صورت داخل صفاقی تجویز شد. 48ساعت پس از پایان آخرین جلسه تمرین، نمونه خون از حیوانات گرفته شد و سطوح آیریزین با روش الایزا و هم چنین بیان ژنFNDC5 با روش RT-PCR اندازهگیری شد. جهت آنالیز داده ها از روش آماری تحلیل واریانس یکطرفه و دوطرفه استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد 8 هفته تمرین تناوبی با شدت بالا همراه با مصرف ویتامین Eسبب افزایش معنی دار سطوح آیریزین وFNDC5 در مقایسه با گروه کنترل می شود (001/. >P).
    نتیجه گیری
    تمرین تناوبی با شدت بالا همراه با مصرف ویتامین E احتمالا محرک ترشح مایوکاین هایی مانند آیریزین است که می تواند بافت چربی سفید را تحت تاثیر قرار دهد.
    کلیدواژگان: ویتامین E، آیریزین، FNDC5، موش صحرایی، تمرین تناوبی
  • مجتبی شکیبایی ، ماندانا جعفری ، عالیه عامری ، حمیدرضا رحیمی ، حمید فروتن فر صفحات 625-638
    زمینه و هدف
    خصوصیات ویژه فیزیکوشیمیایی نانوذرات سلنیوم باعث شده است که اخیرا توجه ویژه ای به معرفی سویه های میکروبی مولد نانوذرات سلنیوم صورت گیرد. هدف از مطالعه حاضر معرفی سویه اکتینومیست مولد نانوذرات سلنیوم، تعیین خصوصیات نانوذرات و بررسی اثر سمیت سلولی آن بر رده سلولی سرطان سینه (MCF-7) می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه آزمایشگاهی ابتدا سویه مولد نانوذرات سلنیوم از نمونه های خاک جداسازی گردید. سویه منتخب سپس به کمک تست های بیوشیمیایی، مورفولوژیک و تعیین توالی ژن 16S rDNA شناسایی شد. سپس طیف UV-Visible، عکس میکروسکوپ الکترونی (Transmission electron microscope) TEM ، الگوی پراکنش اندازه ذره ای، طیف EDX (Energy-dispersive X-ray) و FTIR (Fourier-transform infrared) نانوذرات سلنیوم تعیین گردید. جهت بررسی اثر سمیت سلولی نانوذرات سلنیوم از روش رنگ سنجی بر پایه MTT (Methylthiazolyldiphenyl-tetrazolium bromide) استفاده گردید که در این روش ابتدا درصد زنده مانی محاسبه و سپس میزان IC50 (Half inhibitory concentration) مربوطه محاسبه گردید.
    یافته ها
    باکتری منتخب به عنوان استرپتومایسس لاواندوله FSHJ9 شناسایی گردید. عکس های TEM نشان دادند که نانوذرات کروی اندازه ذره ای 123-28 نانومتر دارند. طیف FTIR آنها نشان داد که گروه عاملی خاصی بر روی سطح نانوذرات حضور ندارد. نتایج سمیت سلولی نانوذرات نشان داد که IC50 نانودرات سلنیوم )23/42±1/77 میکروگرم در میلی لیتر (در مقایسه با IC50 سدیم سلنیت) 53/41±0/3 میکروگرم در میلی لیتر( بیشتر است.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که استرپتومایسس لاواندوله FSHJ9 قادر است نانوذرات سلنیوم را تولید کند. این نانوذرات احتمالا پس از انجام مطالعات تکمیلی می توانند کاربردهایی از جمله به عنوان مکمل در رژیم غذایی انسان و دام پیدا کند.
    کلیدواژگان: نانوذرات سلنیوم، بیوسنتز، استرپتومایسس، سمیت سلولی، رده سلولی MCF-7
  • محمد هاشم نیا ، موسی جاودانی ، زهرا نیکوصفت ، صبا عبدلی صفحات 639-656
    زمینه و هدف
    امروزه استفاده تفریحی از ماده مخدر کتامین رو به افزایش است، لذا این مطالعه به منظور تعیین اثر تجویز طولانی مدت کتامین بر روی برخی از پارامترهای خونی، بیوشیمیایی و تغییرات بافتی در موش صحرایی نر انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، 40 سر موش صحرایی نر نژاد Sprague-Dawleyبه صورت تصادفی به دو گروه کنترل (20=n) و آزمایش (20=n) تقسیم شدند. به موش های گروه کنترل (شاهد) ، محلول سالین و هم چنین به گروه آزمایش، داروی کتامین روزانه با دوز 15 میلی گرم/کیلوگرم و به صورت داخل صفاقی تزریق شد. در روزهای صفر، 20، 40 و 60 از هر گروه 5 سر موش بیهوش و پس از خون گیری تشریح شدند. برخی پارامترهای بیوشیمیایی سرم اندازه گیری شد و بافت کلیه و کبد مورد ارزیابی میکروسکوپی قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی Tukey و آزمون نان پارامتریک Kruskal-Wallis استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان دهنده افزایش تعداد گلبول های سفید، افزایش سطوح سرمی آنزیم های کبدی، افزایش غلظت اوره، کراتینین، گلوکز و کورتیزول و هم چنین کاهش غلظت پروتئین تام و گلبولین در گروه کتامین نسبت به گروه کنترل بود. در بررسی بافت کبد، دژنراسیون واکوئلی، اتساع و پرخونی سینوزوئیدها، تراوش سلول های تک هسته ای در اطراف ناحیه پورتال و نکروز پارانشیم مشاهده شد. در کلیه، دژنراسیون سلول اپی تلیال توبول ها، نکروز سلول اپی تلیال توبولی، آتروفی توبول ها و گلومرول ها و نفوذ سلول های التهابی مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که کتامین می تواند باعث ایجاد ضایعات در کبد و کلیه شود. هر چند برای پی بردن به مکانیسم عمل کتامین در مصرف طولانی مدت، مطالعات جامع تری نیاز است.
    کلیدواژگان: کتامین، تغییرات هماتولوژی، تغییرات بیوشیمیایی، هیستوپاتولوژی، موش صحرایی
  • زهرا کاوسی، جلیل قدرتی، علیرضا یوسفی * صفحات 657-668
    زمینه و هدف

    عدالت در مشارکت مالی خانوارها از اهداف طرح تحول سلامت در ایران می باشد که ابزار آن وابسته به کاهش پرداخت مستقیم از جیب مردم است. هدف این پژوهش مقایسه میزان پرداخت مستقیم از جیب بیماران برای عمل تعویض دریچه آئورت قبل و بعد از اجرای طرح تحول نظام سلامت در بیمارستان نمازی شیراز در سال 1395 می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی بر روی 127 بیمار (50 بیمار قبل و 77 بیمار پس از اجرای طرح تحول سلامت) که عمل تعویض دریچه آئورت انجام داده بودند، اجرا شد. جهت جمع آوری داده ها از چک لیست محقق، استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون های t مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه تحلیل گردید.

    یافته ها

    میانگین کل هزینه در بیماران تحت تعویض دریچه آئورت از 06/137 695 45 ریال به 8/031 536 156ریال بعد از طرح افزایش یافته است (001/0>P). نسبت سهم بیمار از هزینه کل از 67/17 درصد به 64/7 درصد بعد از اجرای طرح، کاهش داشته است (001/0>P). با اضافه شدن سهم طرح به صورت حساب بیمار، میزان پرداخت مستقیم از جیب بیماران به طور معنی داری کاهش یافته است (001/0>P). سهم پرداخت مستقیم از جیب بیماران به کل هزینه برای این عمل در بیمه های مختلف از 9 درصد در بیمه خدمات درمانی (003/0P=) تا 11 درصد در بیمه تامین اجتماعی (001/0>p) کاهش یافته است.

    نتیجه گیری

    بعد از اجرای طرح تحول سلامت، درصد پرداخت مستقیم از جیب بیماران تحت عمل تعویض دریچه آئورت کاهش یافته که این موضوع می تواند بیان گر موثر بودن دستورالعمل کاهش پرداختی مستقیم از جیب بیماران باشد. هرچند که میانگین میزان پرداختی از جیب بیمار بیشتر شده است.

    کلیدواژگان: پرداخت مستقیم از جیب، طرح تحول سلامت، عمل تعویض دریچه آئورت، شیراز
  • الهه صدیقی، رضا بیدکی ، عباس میدانی، حسن احمدی نیا ، محسن رضاییان صفحات 669-680
    زمینه و هدف
    بهداشت روانی نقش مهمی در تضمین پویایی و کارآمدی هر جامعه ایفاء می کند. از طرفی دانشجویان پزشکی ضمن داشتن مشکلات سایر دانشجویان، فشارهای روحی و روانی محیط بیمارستان، برخورد با مسائل و مشکلات بیماران را نیز دارند و به همین دلیل بیشتر از سایر دانشجویان در خطر از دست دادن سلامت روانی هستند، لذا این مطالعه با هدف بررسی وضعیت سلامت روان در دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال 1395 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی 200 نفر از دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان به روش تصادفی انتخاب و اطلاعات لازم از طریق تکمیل پرسشنامه SCL90 (Symptom Check List) جمع آوری شد و با استفاده از آزمون های t مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    در این مطالعه میانگین سنی دانشجویان 7/1±9/22 سال بود. از میان نمونه ها 102 نفر (3/51%) مرد و 97 نفر (7/84%) زن بودند. هم چنین از بین افراد مورد مطالعه 165 نفر (9/82%) مجرد و 34 نفر (1/17%) متاهل بودند. میانگین کل نمره سلامت روان 34/56±97/79 بود. هم چنین متغیرهایی مانند سن، جنس، وضعیت تاهل در نمره سلامت روان دانشجویان تاثیر معنی داری نداشت (05/0<p) ، اما میانگین نمره کل سلامت روان در دانشجویانی که مشکلات مالی و یا تغییر در عادات خواب داشته اند به طور معنی داری بیشتر از دانشجویانی که این موارد را نداشته اند بوده است (05/0>p).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، هر چند که اکثریت دانشجویان فاقد اختلال روانی می باشند اما در عین حال استرسورهای متعددی سلامت روانی آنها را تهدید می کند. لذا فراهم کردن امکان مشاوره و تغییر شرایط حاکم بر محیط های آموزشی شاید بتواند نقش موثری در بهبود بهداشت روانی دانشجویان پزشکی داشته باشد.
    کلیدواژگان: سلامت روان، دانشجویان پزشکی، عوامل موثر
  • امیرحسین شعبانی، اکرم امینی، امیرمرتضی ابراهیم زاده نامور * صفحات 681-688
    زمینه و هدف

    در حال حاضر اشریشیا کلی به عنوان یکی از عوامل اصلی عفونت های باکتریایی مجاری ادراری در نظر گرفته
    می شود. هدف از مطالعه حاضر، تعیین فراوانی ژن های Necrotizing factor type 1; CNF1 و Hemolysin; Hly در بین سویه های اشریشیا کلی جدا شده از بیماران بیمارستان روحانی شهرستان بابل می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی، 82 سویه اشریشیا کلی مورد بررسی قرار گرفت. در ادامه تست آنتی بیوگرام انجام و DNA باکتری استخراج و فراوانی ژن های CNF1 و Hly به کمک واکنش زنجیره ای پلیمراز مورد ارزیابی قرار گرفت. [j1]

    یافته ها

    در بررسی مقاومت آنتی بیوتیکی، مقاومت به اریترومایسین (9/71 درصد) 59 و ایمی پنم (0 درصد) بود. هم چنین درصد سویه های مقاوم به چند دارو 7/31 درصد و فراوانی ژن های CNF1 و Hly به ترتیب 28 درصد و 9/32 درصد بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، فراوانی ژن های CNF1 و Hly در بین سویه های مورد مطالعه، مشابه با مطالعات دیگر بود.

    کلیدواژگان: اشریشیا کلی، عفونت ادراری، واکنش زنجیره ای پلیمراز
  • زهرا آقالری، سمیه جعفریان*، مرضیه نجار صفحات 689-696

    زمینه وهدف: سطح آگاهی و نگرش دانشجویان نقش موثری در بهبود وضعیت تغذیه ای و امنیت غذایی دارد، لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین آگاهی و نگرش دانشجویان فنی مهندسی در رابطه با بهداشت و ایمنی غذایی انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی با نمونه گیری در دسترس، روی 100 نفر از دانشجویان فنی مهندسی شهر بابل در سال 1395 انجام شد. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه ای شامل سه بخش اطلاعات دموگرافیک، آگاهی و نگرش بهداشت و امنیت غذایی استفاده شد. آنالیز داده ها از طریق آزمون آماری مجذور کای انجام پذیرفت.

    یافته ها

    در مجموع نتایج نشان داد که 27 درصد دانشجویان آگاهی خوب و 26 درصد نگرش خوبی در خصوص بهداشت و ایمنی غذایی دارند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها، نگرش اکثر دانشجویان در سطح ضعیف و متوسط بوده و پیشنهاد می شود کارگاه های آموزشی و یا واحد درسی بهداشت مواد غذایی برای دانشجویان فنی مهندسی برگزار گردد.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، دانشجویان، ایمنی غذایی، بابل
|
  • M. Rezaeian Pages 595-596
  • R. Khakpay , Z. Heidarzadeh , F. Khakpai Pages 597-610
    Background and Objectives
    Since intra-paragigantocellularis lateralis (LPGi) injection of 17β-estradiol induces strong analgesia in male rats which might be mediated via estrogen receptors, this study investigated the role of estrogen receptors of LPGi nucleus in the modulation of formalin-induced pain (while being stimulated by 17β-estradiol) during estrus phase in female rats.
    Materials and Methods
    In this experimental study, 48 female Wistar rats (200-270 gr) were randomly divided into 8 groups including control, sham, normal saline (17β-estradiol solvent), DMSO (ICI182,780 solvent), 17β-estradiol, estrogen receptor antagonist (ICI182,780; 15&50 nmol) and ICI182,780/17β-estradiol. After entrance into the estrus phase, drugs were injected into the LPGi nucleus; 15 minutes later, formalin injection (5%, 50 μl) was done into the left rat's hind paw and formalin-induced paw jerking behavior was recorded for 1 hr. Data were analyzed using one-way ANOVA analysis followed by Tukey multiple comparison test.
    Results
    The results of this research showed that during estrus phase, the treatment of LPGi nucleus with 17β-estradiol significantly attenuated paw jerking behavior in the both phases of formalin test (p<0.001). Pretreatment of the LPGi nucleus with ICI182,780 prevented the 17β-estradiol-induced antinociception (p<0.001).
    Conclusion
    Based on these results, it can be suggested that intra-LPGi injection of 17β-estradiol induces robust analgesia during the estrus phase in female rats; and this effect may be mediated via estrogen receptors
    Keywords: 17?-Estradiol, Estrus phase, ICI182, 780, Pain modulation, Paragigantocellularis lateralis nucleus, Female rat
  • M. Hosseini , P. Fatollah Zadeh Pages 611-624
    Background and Objectives
    Physical activity with the effect on the irisin hormone alters the structure of the white adipose tissue and turns it into brown fat that can reduce obesity related complications. This study aimed at determining the effect of high intensity interval training) HIIT) and vitamin E consumption on levels of irisin and gene expression of FNDC5 (fibronectin type III domain containing 5) in Wistar rats.
    Materials and Methods
    In this experimental study, 32 male Wistar rats (150-200 grams) were randomly divided into four groups: control, supplement, training, training + supplement. Training program was planned for 8 weeks, 5 sessions per week, each session 15 minutes: 5 minutes warm up, 4 minutes intensive interval training, 2 minutes recycling, and 3 minutes cooling down. The amount of 100 mg/kg vitamin E was administered intraperitoneally in the supplement groups for 8 weeks and three times per week. Blood samples were taken 48 hours after the last training session and the levels of irisin were measured by using ELISA and FNDC5 gene expression by RT-PCR method. One-way and two-way analysis of variance were used for data analysis.
    Results
    The results showed that in comparison with the control group, eight weeks of HIIT with vitamin E consumption caused a significant increase in the levels of irisin and FNDC5 (p<0.001).
    Conclusions
    HIIT with vitamin E consumption through secretion of myokins like irisin may affect white adipose tissue
    Keywords: Vitamin E, Irisin, FNDC5, Rat, Interval training
  • M. Shakibaie , M. Jafari , A. Ameri , H.R. Rahimi , H. Forootanfar Pages 625-638
    Background and Objectives
    Due to the unique physicochemical properties of selenium nanoparticles (Se NPs), identification of microbial strains capable to biosynthesize Se NPs has recently attracted attention. The current study aimed at introducing Se NPs producing actinomycete strain, characterizing Se NPs as well as evaluating its cytotoxic effect against breast cancer cell line (MCF-7).
    Materials and Methods
    In the present laboratory investigation, first, the Se NPs producing strain was isolated from soil samples. The selected isolate was then identified using morphological and biochemical examinations as well as 16S rDNA sequencing protocol. The UV-visible spectrum, particle-size distribution (PSD) pattern, Fourier-transform infrared (FTIR), and energy-dispersive X-ray (EDX) profiles of the nanostructures as well as transmission electron microscope (TEM) image of Se NPs were determined. In order to evaluate the cytotoxicity of the Se NPs, the MTT (Methylthiazolyldiphenyl-tetrazolium bromide) based colorimetric protocol was applied where the viability percent was firstly determined and then the related IC50 (Half inhibitory concentration) was calculated.
    Results
    The selected bacterial isolate was identified as Streptomyces lavendulae FSHJ9. TEM micrographs of the biogenic Se NPs exhibited spherical nanostructures with the size range of 28–123 nm. The FTIR pattern showed no functional group present on the surface of Se NPs. The obtained results of cytotoxicity revealed that IC50 of Se NPs (77.1±42.23 µg/mL) was more than IC50 of sodium selenite (3.0±41.53 µg/mL).
    Conclusion
    The results of the present study showed that Streptomyces lavendulae FSHJ9 was able to produce Se NPs. The produced biogenic Se NPs, after performing complementary studies, might be applied as supplement in human food and animal feeding
    Keywords: Selenium nanoparticles, Biosynthesis, Streptomyces, Cytotoxicity, MCF-7 cell line
  • M. Hashemnia , M. Javedani , Z. Nikoosafat , S. Abdoli Jamoor Pages 639-656
    Background and Objectives
    Nowadays, the use of ketamine has spread as a recreational drug. Therefore, this study was performed to evaluate the effects of long-term administration of ketamine on some hematological and biochemical parameters and tissue changes in rats.
    Material and
    Methods
    in this experimental study, forty male Sprague-Dawley rats were randomly allocated into two control (sham) (n=20) and experimental (n=20) groups. The animals in the sham group received saline solution and the experimental group received ketamine (15 mg/kg) as intraperitoneal injection. At the days of 0, 20, 40, and 60 post injection, five rats from each group were euthanized and anatomized. Some biochemical parameters of the serum were measured and the livers and kidneys tissues underwent microscopic examination. The ANOVA,Tukey post hoc test, and non-parametric Kruskal-Wallis test were used for data analysis.
    Results
    The results indicated that ketamine caused an increase in the number of White Blood Cells and liver enzymes levels, the creatinine, urea, cortisol, and glucose concentrations and a decrease in the total protein and globulin in serum of ketamine group as compared to the control group. In examining the liver, vacuolar degeneration, congestion and dilation of sinusoids, infiltration of mononuclear cells around the portal area, and parenchymal necrosis were observed, and tubular epithelial cell degeneration and necrosis, tubular and glomerular atrophy, and infiltration of mononuclear cells were observed in the kidney.
    Conclusion
    The results indicated that ketamine causes kidney and liver tissues damages in rats. However more comprehensive studies are needed to determine the mechanism of ketamine’s action in long-term use
    Keywords: Ketamine, Hematological changes, biochemical changes, Histopathology, Rat
  • Z. Kavosi, J. Ghodrati, A.R. Yusefi Pages 657-668
    Background and Objectives

    One of the main aims in Health Care Reform Plan is improvement of justice in household’s financial participation that its tool is reduction of out-of- pocket payment. This study was conducted to compare out- of- pocket payment for aortic valve replacement (AVR) surgery before and after implementation of the Health Care Reform Plan in Shiraz Namazi Hospital in 2016.

    Materials and Methods

    This descriptive study was conducted on 127 patients (50 patients before and 77 patients after the implementation of the plan) that underwent AVR surgery. The data were collected through the researcher’s checklist and were analyzed using independent t-test and one-way ANOVA.

    Results

    Total expenditure mean has increased significantly from 45,695,137.06 to 156,536,031.8 after the plan (p>0.001). The ratio of patients’ payment to total expenditure decreased significantly from 17.67% to 7.64% after the plan (p<0.001). The out -of- pocket payment reduced significantly after adding the plan’s share in patient’s billing (p>0.001). Out-of-pocket payment on total expenditure ratio decreased for different insurances as 9% (p= 0.003) for Remedial Services Insurance to 11% (p<0.001) for Social Security Insurance.

    Conclusion

    The amount of out-of-pocket payment percentage of patients has been reduced for AVR surgery after implementation of the Health Care Reform Plan, which can be an indication of the effectiveness of the out-of-pocket reduction instructions. However, the average of patients’ out-of-pocket payment has been increased

    Keywords: Out of pocket, Health Care Reform Plan, Aortic valve replacement surgery, Shiraz
  • E. Sedighi , R. Bidaki , A. Meidani , H. Ahmadinia , M. Rezaeian Pages 669-680
    Background and Objectives
    Mental health plays an important role in ensuring the dynamism and efficiency of each community. Medical Students, while having problems like other students, have their own special problems including mental and emotional stresses in the hospital environment and dealing with problems of patients. For this reason, it seems that they are more at risk of losing mental health than other students. Therefore, this study was conducted to determine the mental health status of medical students of Rafsanjan University of Medical Sciences in 2016.
    Material and
    Methods
    In this cross-sectional study, 200 medical students of Rafsanjan University of Medical Sciences were randomly selected and the necessary data was collected by completing the SCL90 questionnaire and then analyzed by independent t-test and one-way analysis of varience.
    Results
    In this study, the mean age of students was 22.9 ± 1.7 years. Of the samples, 102 (51%) were male and 97 (48.5%) were female. Also, among the subjects, 165 (82.9%) were single and 34 (17.1%) were married. The average total score of mental health was 79.97±56.34. Also, variables such as age, sex, and marital status had no significant effect on the students’ mental health score (p>0.05). But, the mean of total mental Health score in students with financial problems or chang in sleep habits was significantly higher than those who did not have these items. (p<0.05).
    Conclusion
    Considering the the results, although the majority of students have no mental disorders, many stressors threaten their mental health. Accordingly, provision of counseling and changing conditions governing educational environments may play an important role in improving the mental health of medical students
    Keywords: Mental health, Medical students, Effective factors
  • A. Shabani, A. Amini, A. Ebrahimzadeh Namvar Pages 681-688
    Background and Objectives

    Currently, Escherichia coli is considered as one of the main causes of bacterial urinary tract infections. The aim of this study was evaluating the frequency of necrotizing factor type 1 (CNF1) and hemolysin (Hly) genes among E. coli strains isolated from hospitalized patients of Rouhani Hospital in Babol city.

    Materials and Methods

    In this descriptive study, a total of 82 E. coli strains were evaluated. Thereafter, antibiogram test was performed and DNA of the bacteria was extracted and the frequency of CNF1 and Hly genes was determined by the help of polymerase chain reaction.

    Results

    With antibiotic susceptibility testing, resistance to Erythromycin and Imipenem was reported 59 (71.9%) and 0%, respectively. Also, the percentage of multi drug resistant strains was 31.7%. The frequency of CNF1 and Hly genes was reported as 28% and 32.9%, respectively.

    Conclusion

    According to the results, the frequency of CNF1 and Hly genes among the studied strains was similar to some related studies

    Keywords: Escherichia coli, Urinary tract infections, Polymerase chain reaction
  • Z. Aghalari, S. Jafarian, M. Najar Pages 689-696
    Background and Objectives

    The level of knowledge and attitude of students has an effective role in improving nutritional status and food security. Therefore, the present study was conducted to determine the knowledge and attitude of engineering and technical sciences students regarding health and safety of food.

    Materials and Methods

    This descriptive study was performed on 100 students of engineering and technical sciences in Babol. To collect data, a questionnaire including three sections of demographic information, knowledge and attitude regarding health and food safety was used. Data analysis was performed using chi-square statistical test.

    Results

    In general, the results indicated that 27% of students had good knowledge, and 26% had a good attitude towards food safety and health.

    Conclusion

    According to the results, the attitude of most students was weak and moderate. Therefore, it is suggested that workshops or food health curriculum to be held for engineering and technical sciences students

    Keywords: Knowledge, Attitude, Students, Food safety, Babol